Proč meditovat a jak na to?

10.2. 2020Richard Gonzor

Pomocí meditace múžete měnit frekvenci na které pracuje váš mozek.

Meditací můžete ovlivňovat svoje trávení, rytmus srdce, svoje pocity i emoce. Můžete se naučit léčit sami sebe na mnoha úrovních. Můžete dokonce přispět k ozdravění naší planety. Můžete zažít spojení s polem bytí. 

Nebo se “jenom” dobře vyspat. Vystoupit z myšlení po dlouhém dni. To všechno se dá pomocí meditací zažít.


Pojďte si vyzkoušet jak na to. Teď hned.

Následuje návod na meditaci, takže pokud máte pár minut klidu, můžete hned začít.
Začínáme….čtěte si následující odstavce a po každém odstavci se na chvíli zastavte, zavřete oči a provádějte cvičení v odstavci popsané. Na každý krok si nechte 2-3 minuty a pokračujte k dalšímu odstavci.

Doporučuji si pustit klidnou hudbu. Moje oblíbená je od autorů Anugama nebo Deuter. Nebo stačí zadat do Youtube „Meditační hudba“.


Uvědomte si jak teď sedíte, nebo ležíte. V jaké poloze jsou vaše nohy. Chodidla. Stehna. Jakou částí těla se dotýkáte židle nebo postele.

Uvědomte si svoje břicho. Spodní část zad. Uvědomte si svoje ruce. Dlaně. Zápěstí. Předloktí. Ramena. Lopatky. Hrudník. Krk. Bradu. Tvář. Oči. Nos a spánky. 


Uvědomte si jak dýcháte. Nosem? Pusou? Hluboce? Mělce? Rychle nebo pomalu? Dejte si hluboký nádech do břicha….a hluboký výdech….a ještě jednou…nádech….a výdech…


Teď se zaměře na svojí náladu. Jak se cítíte? Jste uvolnění, nebo neklidní? Jak byste pojmenovali svojí náladu? Buďte se svojí náladou ať je jakákoliv. Nechte jí být. Dovolte si cítit, cokoliv, co se ve vás zrovna děje. Nechte to probublávat svojím tělem.

Na co zrovna myslíte? Co se vám honí hlavou? Podívejte se na svoje myšlenky. Nechte je plynout jako film před vaším vnitřním zrakem. Nechte je být. Dovolte jim plynout. Pozorujte ten proud.
Zavřete si oči a chvíli nechte vše být. Jen tak buďte….

————————
Pokud se cítíte lépe, více u sebe, tak se vám to povedlo. Právě jste meditovali. Pokud se nastalo nic, nevadí. Meditací je spousty druhů a tu správnou pro vás poznáte podle toho, že zafunguje. Něco se ve vás jemně pohne, zacítíte změnu vnitřní nálady, nový pocit….


Pokud si chcete pustit meditaci do sluchátek, můžete si jí stáhnout

Hezký den s meditací

Zdravím Richard

Komentáře