PROČ NEJÍME ZDRAVĚ?

11.2. 2019Richard Gonzor

Dneska asi už každý ví, jak by měl “správně” nebo zdravě jíst. Nebo není problém si to přečíst.

Tak proč takový zájem o diety a hubnoucí preparáty? Proč tolik tlustých lidí? Asi proto, že jídlo je prožitek, jídlo je radost, jídlo je emoce. A toho se nechceme vzdát.

Tady je pár důvodů, proč nejíme zdravě:

Když chcete změnit život, změňte jídelníček. Je to jedna z cest. Jiný jídelníček znamená jiné pocity, jiné nálady, jiné restaurace a možná i jiné přátele. Prostě změnu. A změna je vždy nevypočitatelná. A my to víme. Schopnost překonat strach ze změny odděluje odhodlané od nerozhodných.

Jídlo je lék i jed. Změna jídelníčku může zásadně přispět k uzdravení nebo k nemoci. Proč si dávat do těla něco, po čem mi je těžko? Protože je to mňam. Na chvíli nás ty chutě povzbudí, povznesou, odpojí od běžných starostí. A to nám za to stojí.

Zabývat se jídlem je práce. Práce navíc k běžným starostem a kdo na to má čas a náladu? Je to složité a proto je jednodušší dělat to co většina. A taky jak jsme se to naučili doma. Zvyk je železná košile.

Jídlo zahání nudu, zaplácne prázdnotu, rozpouští stres, uklidňuje, dává nám radostné chvíle. Na jídlo se můžeme těšit, můžeme si o něm povídat, můžeme se s ním mazlit, můžeme ho s péčí připravovat a s láskou jíst. Nikdy nezklame, nemá špatnou náladu, není nevěrné ani neotravuje. Je to bezpečný vztah. Je to naše láska. A láska se přece neopouští…

Takže pokud patříte k „věčným“ dietářům, k lidem, kteří mají s jídlem „problémy“, nedaří se vám trvale zhubnout, máte zdravotní problémy spojené s jídelníčkem, tak možná nestačí řešit jenom jídlo. Možná je potřeba se podívat na ostatní oblasti života jako jsou partnerské vztahy, naplňující práce, vize vaší budoucnosti, koníčky jestli tady nechybí zdroj naplnění, který se snažíte nahradit jídlem.

V každém případě dobrou chuť!

Komentáře