4 CHYBY VE VZTAZÍCH

16.10. 2019Richard Gonzor

Vztahy – 4 základní chyby

Vztahy jsou jako umění – každému se líbí něco jiného. A dokonce se nám vkus mění i během života… Takže teď babo raď.

I přesto, že každý vztah je jedinečný a jiný, některé věci potkávám ve své praxi často. Můžeme je nazvat “4 základní chyby ve vztahu”:

To je přece jasné – to nemusím říkat.

Očekáváme, že partner vytuší, co je pro nás důležité a bude se tak chovat. Pokud se to neděje, jsme zklamaní a smutní, nebo podráždění.

Co s tím? Naučme si říkat o svoje potřeby. Ne vždy se nám naše přání vyplní. Ale jsou “na stole” a ví se o nich. Tím, že o svých přáních mluvíte, vytváříte prostor pro jejich splnění. Pokud svá přání neříkáte, a jen se vnitřně užíráte, zatěžujete vztah napětím.

On/ona se změní.

To, co vás na partnerovi štvalo v počátcích vztahu vás bude štvát stále. Nečekejte, že se partner časem změní. Spíš si na to zvyknete a bude vás to štvát méně, anebo to nedáte a rozejdete se.

Nezralá, konfliktní komunikace.

Komunikace je základ vztahu. Páry, které spolu spokojeně žijí dlouhou dobu, se naučili spolu mluvit. O všem. A mluví spolu tak, že se vzájemně nezraňují. I když mluví o bolavých a “nepříjemných” tématech. 

Základem zralé komunikace ve vztahu je za prvé – umět naslouchat svému partnerovi bez okamžitého posuzování, vysvětlování a přesvědčování, že ”je to jinak”. Prostě jen přítomně poslouchat. A za druhé umět mluvit o svých pocitech a potřebách. O tom, jak já situace vnímám a jak na mne různé situace ve vztahu působí. Nenapadat partnera, nevyčítat a neříkat mu co dělá špatně a co by měl dělat jinak.

Příliš mnoho kompromisů a málo “opravdovosti”.

Dlouhodobý  vztah s sebou nese potřebu se přizpůsobit, dohodnout, dělat věci, které nás moc nebaví, ale jsou potřeba – prostě dělat kompromisy pro zachování fungování vztahu.

Ale všeho moc škodí. Kompromisy odebírají energii, ztrácíme chuť, náboj, děláme věci “na sílu”. Na druhé straně “opravdové” věci jsou aktivity, které nás nabíjejí, které dělat spontánně chceme. Při kterých záříme.

Pokud ve vztahu převládají kompromisy nad opravdovými věcmi, tak se pomalu ze vztahu vytrácí energie, náboj a vztah nás začne nudit, nebo zatěžovat. A my se začínáme chovat podrážděně, což ještě zhorší stav vztahu. Pomalu se ze vztahu vytrácíme.

Řešením je opět komunikace – zastavit se s partnerem v běhu všedních dní – dát si lahev vína, děti “uklidit” k rodičům a popovídat si o tom co nás trápí, co nám ve vztahu chybí, co už dělat nechceme a společně hledat nová “opravdová” řešení, která do vztahu přinesou energii a náboj.

Na závěr jedna “kvízová” otázka:

Je pro vás vztah soutěž nebo spolupráce?
Soutěžíte, kdo má pravdu a kdo dělá věci lépe?
Nebo jste tým a každý svým dílem přispívá pro dosažení společného cíle?

Upřímná odpověď na tyto otázky vám prozradí, zda je pro vás vztah nebem nebo peklem 🙂

Zdravím

Richard

Pokud chcete se vztahy pomoci přijďte 3.11. na můj seminář Peníze a vztahy

Komentáře