Jídlo jako lék, nebo jed?

Je na každém z nás, jak k jídlu přistupujeme. Buďto nám může sloužit jako lék, nebo jako jed. Co z toho chceme?

Co se dozvíš v dnešním článku:

Jak si najít jídelníček, který MNĚ osobně bude vyhovovat?

…a bude mě podporovat v každodenním životě a bude „lékem“ pro mě i mé tělo?

K takovému jídelníčku vedou vlastně 2 kroky:

1. Emoce s jídlem spojené, aneb co potřebuji?

Většinou se dočteme, že bychom si měli hlídat poměr základních živin, nejíst příliš zpracovaných potravin, hlídat si velikost porcí…. A toto všechno určitě JE důležité. Ale dle mého názoru je hlavně důležité to, co říká naše tělo. A proto:

Zkus vnímat to jak se cítíš – před, při a po jídle.

  1. Co tě motivuje jít jíst – hlad, smutek, vztek, stres…
  2. Máš při jídle stažený žaludek, nemáš na jídlo moc chuť, máš nutkavou potřebu se přejíst…
  3. Je ti po jídle těžko, dostaví se příliv energie, chce se ti spát, máš ještě hlad…

Zkus si takto zaznamenávat pocity alespoň 8-10 dní (vypadá to jako hodně, ale pokud to má být jen jednou…), nám se s klienty nejvíce osvěčila tabulka – můžeš si vytvořit vlastní, nebo využít tu naši (stačí napsat na mail info@mojesila.cz).

Po tomto krátkém výzkumu bys mimo jiné měl/a mít základnu potravin a jídel, které ti dělají dobře a které zařazovat pravidelně.

2. Zkoušet, experimentovat

Poté už jen zkoušet a experimentovat a zařazovat již zmíněné techniky – porce, poměr živin, pravidelnost (viz níže)…

Získání alespoň základního jídelníčku je, alespoň dle mého názoru, opravdu takto jednoduché. A můžeš začít dnes, hned teď. Ještě jen maličkost, než se do toho pustíš:

Nad čím popřemýšlet, než začnu?

Cíl

Co vlastně od jídla chci? Radost, energii, udržovat se pomocí něj fit, zhubnout, nabrat svaly, podpořit každodenní fungování….?

A podle cíle případně jídelníček v druhém kroku trochu poupravit.

Individualita

Každý jsme jiný – věk, pohlaví, typ metabolismu, životní styl, cíl… Proto, dle mého názoru, neexistuje žádný ideální a nejlepší typ stravování pro všechny lidi na planetě.

Tudíž je určitě fajn se inspirovat od ostatních (ať už přátel, či influencerů na soc. sítích), ale je důležité vždy testovat a vnímat to, co na to říká NAŠE tělo.

Zkrátka nám nemusí fungovat to, co „jemu“ nebo „jí“ funguje a naopak, „jemu/jí“ by zase nevyhovovalo to, co vyhovuje nám…

Je to tak, musíme do toho investovat náš čas a energii, abychom si našli to, co nám vyhovuje a funguje (nejen ve stravě :)), ale vyplatí se to!

Tak, teď máš základní balíček a můžeš se do toho pustit!

5 nejčastější „překážek“ na cestě za jídelníčkem

Překážky v uvozouvkách, jelikož je na každém jednom z nás, jak k těmto situacím budeme přistupovat. Buď je uvidíme jako překážky, nebo jako prostor k učení….

1. Zvyk

Jak se říká, zvyk je železná košile. Mozek je naučený šetřit energii, nějaká změna je pro něj tedy strašák – je to zbytečně vyčerpávající – proto možná bude některé nápady (nejen z oblasti stravy) „sabotovat“.

„Proč si vařit, když můžeš zajít do restaurace jako vždycky? Začít snídat? Vždyť už to 10 let neděláš a pořád žiješ. Proč vnímat to, jak se tělo při jídle cítí, když jsi to nikdy nedělal?“….

A zároveň se může stát to, že občas „sjedeš“ zpět na staré koleje. To je také zcela přirozenou součástí změny/cesty!

Není potřeba bojovat proti ani jednomu z nich, je potřeba hledat způsoby, jak dosáhnout cíle, který sis stanovil/a.

2. Čas a energie

S předchozím bodem se pojí i to, že občas možná prostě nebudeš mít chuť a energii „nějaké jídlo“ řešit. Je potřeba rozlišit, zda se jedná „jen o lenost mozku“, nebo o opravdový stav – shon v práci, starost o rodinu….

Pokud se jedná o druhý případ, tedy je to opravdový stav, jednej dle situace. Naplánuj si jídlo na pár dní dopředu a ideálně si ho připrav. Najdi si, kde se najíš… Zkus se nestresovat a zachovat si jídlo v klidu.

3. Slepá ulička

Je to cesta – tudíž i zde bude muset člověk občas zpomalit, přidat, změnit směr a občas možná i trochu zabloudí. To je naprosto v pořádku. Jen je potřeba se z toho poté poučit a vrátit se na původní trasu nebo najít novou 🙂

Například – možná sis teď zjistil/a že ti vyhovuje jíst více luštěnin, ale po čase tě začnou příliš nadýmat. -> Zkusíš ubrat množství, zařadit jinou potravinu….

4. Zahlcení

Může se stát, že toho bude zkrátka moc. Moc informaci, moc nových věcí, nebudeš se moci zorientovat.

V takové situaci se zkus zklidnit a určit si 1-2 jednoduché konkrétní body a kroky, kterým se budeš věnovat a postupně tyto kroky střídej/přidávej další.

Případně pokud bys chtěl/a mít průvodce, který by ti ukázal možnou cestu nejen v oblasti stravování, určitě neváhej a zarezervuj si nezávaznou konzultaci s Richardem!

5. Setrvačnost

Výsledky nepřijdou hned. Bohužel. Nebo bohudík :). Počítej s tím, že může trvat 2-3 týdny než se dostaví výsledky tvého počínání, ať už bude výsledkem změna postavy, příliv energie, méně stresu….

Setkal/a jsi se s již s některou z těchto „překážek“? Jak jsi s nimi pracoval/a? A co bys příště mohl/a udělat jinak?

Další tipy

Na co se zaměřit v druhém kroku – tedy v kroku experimentování a zkoušení?

pravidelnost

Dle mého názoru opět velmi individuální záležitost. Někomu vyhovuje jíst 3x denně, někomu 5x, někomu 2x, každý má jiný rytmus dne… Opět si každý nakonec najde to, co mu vyhovuje. Mně například funguje jíst 4-5x denně.

80/20

Zlaté pravidlo. Zcela jednoduché a aplikovatelné snad na vše. 80 % času se stravuji vědomě, 20 % nechám velet mozek. 80 % času jím pravidelně, 20 % se to nepovede….

pitný režim

„Vypít 2 – 3 litry tekutin za den“. Pro základní orientaci rozhodně skvělé, ale opět – každému vyhovuje jinak – např. sportovci by měli vypít trochu více,…. Já se snažím každé ráno začít sklenkou….vody samozřejmě :), s citrónem a trochou soli. Někdy je to 0,5l, někdy 200 ml, tak, jak si tělo řekne….

přerušovaný půst

Podle mě skvělá věc. Nechat si pravidelně plně vytrávit, udělat si trochu chuť a nutit tělo, aby pracovalo se zásobami… Na internetu opět spousta návodů, opět, mně funguje 1-2 týdně si například nedat snídani a dát si až oběd. Ale POZOR – člověk by potom měl „zvládnout“ ujíst to, co potřebuje.

soustředit se na jídlo

Toto je jeden z mála tipů, který podle mě platí pro všechny stejně. U jídla se nedívat na film, seriál, neprojíždět instragram ani facebook. Vědomě jídlo pokousat a soustředit se na to, co jím, jestli mi už stačilo nebo mám ještě hlad. Být v přítomném okamžiku 🙂

kvalita jídla

Jíst minimálně zpracované potraviny. 2 jednoduché pomůcky – pokud u většiny ingrediencí ve složení netuším, co znamenají, raději neberu a pokud je na prvním či druhém místě ingredience typu olej, mouka, škrob…. raději neberu. ALE opět pravidlo 80/20!

Emoční jezení a bílý sex

Známe to asi všichni. Lednička je prostě strašně sexy. No a to, co je v ní? Neodolatelné.

Myslím, že toto by se ale nemělo úplně běžně stávat.

Zkus si tedy uvědomit (klidně následující den, až získáš trochu odstup), proč to tak bylo. Stres v práci? Nedostatek emočního sycení? Jedl/a jsi málo celý den?

A příště to zkusit jinak – lépe jíst přes den, nasytit se jinde – jít si zaběhat, podívat se na film, popovídat si s partnerem/kou…

Věříme, že dnešní článek byl možná trochu vyčerpávající, nicméně doufáme, že poskytne základní informace a tipy na to, jak si vytvořit super jídelníček.

Pokud by ti nálož informací nestačila tak doporučujeme:

Nejdůležitější krok ale právě přichází – aplikovat inforamce do praxe. Co tě v dnešním článku zaujalo, jaký 1 krok uděláš, aby sis našel/a ten správný jídelníček?

A pokud bys chtěl/a cestu uspíšit, nebo na ní mít průvodce, určitě neváhej a zarezervuj si konzultaci s Richardem zdarma!

Já se budu se těšit příště a nezapomeň:

„Tvá cesta začíná dnes, makej na sobě!“

Květa

P. S. Tento článek je primárně určen pro „zdravé lidi“ – netrpí žádnou nemoci (diabetes, celiakie,…). A vždy doporučujeme se případně o změně jídelníčku poradit s lékařem😇

Komentáře