Proč a jak propojit tělo, mysl a duši?

13.7. 2022Richard Gonzor

Proč mám propojit tělo, mysl a duši?

Jednoduchá odpověď je – protože to funguje. Protože to je, jako když místo na jeden válec, jedeš na tři. Jako když do tebe teče víc proudu a ty můžeš víc zářit.

Ale jak to mám udělat? Jak mám propojit tělo, mysl a duši?

První krok je aktivace – uvědomění, že mám tělo, mysl a duši. A že je můžu tunit, trénovat, pečovat o ně a rozvíjet je.

Dalším krokem aktivace je, že se naučíš techniky, jak pracovat s tělem, myslí a duší a zařadíš je do života – začneš s pravidelnou praxi.

Základní techniky pro tělo:

Pohyb – najdeš svůj pohyb, který ti dělá radost, který ti přinaší dobrý pocit, mentální uvolnění, stav flow – meditaci. Pro někoho je to chůze, pro jiného běh, kolo, bojové umění, jóga…

Správný pohyb je obrovský zdroj energie

Jídlo – co jíme, kdy to jíme a v jakém prostředí a náladě jíme, hluboce ovlivňuje úroveň naší energie a životní pohody. Vyladit svůj jídleníček tak, aby jídlo bylo lékem, a ne jedem, je součástí tréninku a procesu propojení.

Zařadit pravidelný pohyb a upravit jídelníček, nebo nahradit jezení z nudy či prázdnoty nějakou novou aktivitou, je vstup do nové dimenze, do nové úrovně bytí, kde je víc energie, a tím i víc možností.

Základní techniky pro mysl:

Introspekce – schopnost uvědomovat si, jak myslím – kde se vzaly názory, kterým věřím, přesvědčení, podle kterých se řídím, udělat si inventuru těchto názorů – zda jsou stále funkční a odpovídají mému věku a realitě, ve které žiju.

Laskavá upřímnost – k sobě. Ochota si přiznat v co doopravdy věřím, po čem toužím, jak to momentálně mám v práci, ve vztahu, zdraví, závislostech. Co mne štve a zraňuje. 

Introspekce a koncentrace na semináři

Použil jsem slovo “laskavá”, protože cílem tohoto cvičení není se trápit a kritizovat. Cílem je dostat se do stavu, kdy se nemusím přetvařovat a prostě řeknu: “Takhle to teď ve mně je, takhle to mám a dělám na tom :-)”.

Koncentrace – schopnost zaostřit svoji pozornost na jednu věc, jedno téma, jedno cvičení. Umět se “dát do kupy”, zmobilizovat pozornost a udržet jí po dobu alespoň 10 minut. Tato schopnost je základ pro vstup do flow, do meditace.

Koncentrační cvičení “sbírají” mentální energii “rozprsknutou” po různých tématech a ohniscích pozornosti do jednoho místa. V tomto místě koncentrace se energie koncentruje a postupně “navyšuje”, až v jeden moment se změní kvalita mozkových vln, a dojde k “synchronizaci” – učesání do jedné společné převládající mozkové vlny. A ty vstoupíš do flow, meditace. V tomto bodě můžeš opouštět předmět koncentrace – už splnil svůj účel – a dělat cokoliv potřebuješ s touto novou vnitřní kvalitou, náladou, vibrací, energií…

Základní techniky pro duši:

Zatímco předchozí techniky se dají celkem slušně “technicky” popsat – učíš se postupem od popisu k prožitku – v oblasti duše to je naopak. Tady jde učení spíše od prožitku ke zpětnému popisu. Je to o prožívání bez povídání. Tady se učíme nechat se “propláchnout” prožitkem, vlnou emocí. Je to více umění, než pouhý technický skill. Vyžaduje to nejen dovednost, ale i zkušenost a tvořivost – vysvětlím dále.

Emoce a intuice jsou jazykem duše. Takže prožitkové techniky jsou techniky vhodné k práci a tréninku duše a emocí.

Emoce a intuice jsou jazykem duše.

Učíme se být průchozí pro emoce, které přicházejí. Učíme se “surfovat” na vlnách emocí. To znamená, vyjadřovat co cítíme způsobem, který nezraňuje nás ani naše okolí. A k tomu je potřeba již zmíněná tvořivost. Protože každý bude mít průběh emocí a vyjádření jedinečné! 

To je za mne cíl, mistrovská dovednost, ke které se chceme dostat.

Prožitkové techniky – které to jsou?

  • Konstelace ve skupinách
  • Konstelace pomocí předmětů
  • Celostní masáže – práce s tělem
  • Rituály s medicínami
  • Vedené prožitkové meditace
  • Hraní vědomého divadla
  • Rozhovory, kruhy o citlivých tématech v bezpečném prostředí s podporou tělesného vyjádření emocí, které se objeví
  • Bojová umění vedená pro vytvoření prostředí, kde se můžou projevit emoce a následně se zpracovávají – play fight, box, karate…
  • Spontánní tanec
  • Zpěv, hudba, malba, tvorba

Učíme se, že každá emoce je dobrá. Ty, které označujeme za negativní, nebo zlé, jsou zpravidla ty, se kterými si neumíme poradit. Tak je odmítáme, potlačujeme nebo proti nim bojujeme. 

Většinou je nám některá oblast bližší, zdá se “přirozenější”. Typicky chlapi jsou doma v těle a mysli – je to jasné a rozumem uchopitlené. Ale prožitkové techniky? “To je pro ženský” říkají chlapi a necítí se v tom uplně komfortně. Ne všichni, ale jej to takový standartní přístup.

Spíše bych měl mluvit o lidech s převahou mužského, nebo ženského principu a ne o mužích a ženách, ale o tom někdy příště.

Závěr

Pokud tě láká a přitahuje možnost vyladit svoje pozemské “vozítko”, svoje tělo na max, tak potřebuješ mix, koktejl výše uvedených technik. Technik pro tělo, mysl a duši. 

Vytváření jedinečného „koktejlu“ technik na semináři na Krétě

Tento koktejl potřebuje každý namíchat trochu jinak. A i v průběhu života se vám bude měnit – stejně jako se mění vaše chutě a potřeby. I když budou poměry a jednotlivé ingredience různé, vždy tam musí být zahrnuto tělo, mysl i duše – to je moje doporučení a zkušenost. Často i špetka duše vytvoří z “normálního” drinku božský zážitek…

Často i špetka duše vytvoří z “normálního” drinku božský zážitek…

Pokud budeš potřebovat poradit jak namíchat tvůj životní koktejl pro růst napiš nebo zavolej a společně najdeme recepturu pro tebe.

Zdravím

Richard

Komentáře