JAK MÁM ZHUBNOUT?

11.2. 2019Richard Gonzor

„Nežerte“, hýbejte se, spěte. Opakujte.
Je to tak jednoduché? Je i není 🙂

Nežerte

To znamená vědomě jíst. Najít svůj způsob stravování, který vyhovuje vašemu typu těla a životnímu stylu. Bude to vyžadovat experimentování, omezování, vytrvalost, vnitřní boje.

Podle mne cílem není zhubnout, cílem je vytvořit správné stravovací návyky, ve kterých je dobře vám i vašemu tělu. Pak má člověk optimální váhu sám od sebe a nemusí držet žádné diety. Nechcete zhubnout dočasně. Chcete to mít pořešno jednou pro vždy.

Tak konkrétně: Co mám dělat?

  1. Nehladovět a nepřežírat se – pravidelně jíst. Chcete, aby vám bylo dobře při jídle i po něm. Učte se poslouchat a rozumět svému tělu a jeho signálům.
  2. Jednou za týden pořádně vyhladovět – alespoň půl dne nejíst, jen pít vodu. Potom normální jídlo.
  3. Hlídat bílý cukr – sladké vody, bílé pečivo, cukr. dorty, sušenky, alkohol… Nerozhoupávat hladinu cukru v krvi.
  4. Pravidlo 80:20 – v 80% jíst podle pravidel, ve 20% si dovolit se „sprasit“ = jíst cokoliv chcete.
  5. Nebojte se tuků. Tuky potřebujeme. Jsou bezpečnější než bílý cukr. Zdroje dobrých tuků: vajíčka, ořechy, rostlinné oleje, mořské plody. Když si občas dáte živočišné tuky: maso, sádlo, taky se nic neděje. Vždy jde o poměr příjem energie × výdej energie. V zimě v lese se vám bude na olivovém oleji a chřestu dost těžko pracovat :-).
  6. Skladba potravin podle pyramidy:
Pyramida skladby potravin. Zdroj: bezhladoveni.cz

Hýbejte se

  1. Znamená 2× týdně na hodinu zvednout tep srdce tak, abyste se silně zadýchali a pořádně zpotili (aerobní trénink).
  2. Během tohoto tréninku jděte jednou až dvakrát do maximálního tepu na pár vteřin – ono to ani déle moc nejde 🙂 (anaerobní trénink).
  3. 1× týdně hodinu silový trénink – posilovna, těžká práce na poli, stavbě, v lese.

Čím více se hýbete, tím více si můžete dovolit sníst a netloustnout.

Spěte

Znamená naučit se odpočívat, relaxovat, mít radost ze života. Stres mění fungování těla a ovlivňuje ukládání tuku, tak vznikají “manažerské pupky”.

Líbí se mi hláška z jednoho filmu, která to hezky dokresluje. V tomto filmu mladá dáma prohlašuje: “Já nejsem tlustá, já jsem nešťastná”.

Ano, většina z nás ví, co má ohledně stravy dělat, nebo nedělat. Otázkou zůstává, proč tak mnoho z nás má problémy to dodržovat? To je téma na jiný článek…

Komentáře