Selfhýčkání – jídlem k síle

Chceš vědět, jak jíst, aby ti jídlo dávalo sílu?

Tak pojďme na to!

Jaký typ jídelníčku mi dělá dobře? – Závislák na mase, nebo na cukru?

Jsou dva hlavní typy jídelníčku – převaha bílkovin, nebo převaha komplexních sacharidů (zelenina, obiloviny, strukoviny, brambory..). Záleží na tvojí genetické výbavě, ty sám to moc neovlivníš. A jak přijít na to, jaký typ vyhovuje tobě? Je to jednoduché, sleduj, po čem se cítíš dobře, máš energii a nemusíš si jít na dvě hodiny lehnout. Neboj si své pocity zapisovat do deníky nebo poznámek na telefonu. Pokud bys měl zájem, máme pro tebe připravenou přehlednou tabulku (zdarma), která ti s tím pomůže – tabulku máš k dispozici TADY.

(Ne)hladuj

Spousta lidí trpí tím, že má pocit, že si jídlo „nezaslouží“. Důvodů je spousta, jako třeba že celý den seděli, nešli na svou obvyklou procházku nebo se proběhnout, nebo si na oběd dali čtyřchodové menu, tak si přece teď nedají ještě večeři. Bohužel si tím můžeš více ublížit, než aby ti to udělalo dobře. Tělo každého z nás potřebuje určité množství energie (opět každý ho má ale jinak velké), které spotřebuje na základní procesy – dýchání, mluvení, trávení, myšlení.. a když mu ji nedodáme, po určité době může začít strádat. A to ani nemlvuíme o tom, jak náročné je vstát z postele a připravit si snídani! 🙂

Na druhou stranu je nutno říct, že dát si třeba jednou týdně na půl dne půst a pít jen vodu, je pro tělo celkem fajn. Odpočine si, pročistí a bude ready na další fungování.

(Ne)jíst pravidelně

Co to vlastně znamená? Pravda je, že není jedna jediná správná možnost. Obecně se uvádí, že ideální je jíst 3-7 denně, ale každý si musí najít to, co mu vyhovuje. Poslouchej své tělo a nečekej s jídlem na to, až budeš mít hlad (pokud tedy zrovna nedržíš půst :)), ale ani se zbytečně nepřejídej. Také se zkus vyhnout tomu, že například v práci neobědváš, protože „nemáš čas“ a poté si dáš dvojitou večeři. Jistě občas se to stát může, ale když se z toho stane zvyk, tělo ti to dříve nebo později dá najevo. Můžeš si zkusit oběd nachystat doma, jednoduchých receptů do krabičky je spousta (stačí do googlu zadat „oběd do krabičky“) a ušetří ti zdraví, čas i peníze. K tomu, že jíš pravidelně, zkus také postupně přidat to, že pravidelně nejíš.

Jak už jsme psali, stačí jednou týdně půl dne nejíst a uvidíš, co to s tebou udělá. Většina tvých „problémů“ zmizí a ty možná budeš jen neustále myslet na jídlo, ale neboj, tělo si postupně zvykne a udělá mu to dobře.

Hlavně voda

Hlad je převlečená žízeň….ano, ale určitě ne na pivo 🙂 Denně bychom měli vypít cca 2-2,5 litru – ale opět záleží na spoustě faktorech jako je teplota okolí, fyzická aktivita, věk… Zkus se vyvarovat různým sladkým nápojům, které jsou plné tajemných ingrediencí a cukru. Dobré je také pít třeba půl litru vody s citrónem a špetkou soli hned ráno, krásně to nastartuje celé tělo! A hlavně, stejně jako u všeho, je důležité, aby voda byla kvalitní!! Nemusíš si kupovat tuny pet lahví nejdražší vody kterou v obchodě najdeš, ale zároveň není úplně fajn pít dešťovou vodu. Můžeš kontaktovat tvého poskytovatele, nebo si jednoduše koupit filtr na vodu.

Užívej si! 

Kolik z nás jí za chůze, rychle v metru nebo u toho projíždí Facebook? Nejenže si jídlo nevychutnáváme, ale také nevnímáme, kdy už jsme sytí. Také často sousto pokoušeme jen tak a do trávicího traktu se tak dostávájí příliš velká sousta, která se tělu špatně tráví. Zkus si tedy z jídla vytvořit chvíli pro sebe. Přemýšlej o chutích, které cítíš, zklidni se v rušném dni a važ si toho, že máme takový dar a jídlo máme na každém rohu, můžeme si ho dovolit a v bezpečí sníst….

Pro sacharidový typ – Jíst hodně kvalitního ovoce a zeleniny

Také dokola omílaná věta, ale opět se ukazuje, že jen málo kdo ji opravdu praktikuje. Většina naší společnosti má nedostatek vlákniny a vitaminů, což může vést k různým potížím. Ovoce a hlavně zelenina, obiloviny a strukoviny by měli tvořit největší část tvojeho denního příjmu. Ráno trochu jablíček do kaše, k obědu menší salátek a na večeři třeba jen syrová zelenina. Nebo například nakrájené ovoce či zelenina poslouží jako skvělá svačina. Opět, každý je jiný a každému vyhovuje něco jiného, tak si dej čas a najdi si to, co ti nejlépe funguje. Pokud máš sedavé zaměstnání, zkus omezit konzumaci různých smoothies – obsahují více energie, než kterou dokážeš spotřebovat…

Pro bílkovinový typ – hodně kvalitního masa

To, že víš, že máš jíst hodně masa je sice super, ale pokud jíš celý týden jen kuřecí prsa napícháné bůhví čím, tak už to už to tak super není. Zkus si najít nějakého kvalitního řezníka, v poslední době je jich čím dál více. Maso je sice o něco dražší, ale o to kvalitnější, takže tvému tělu nebude nic chybět.

Tak co si z toho všeho odnést?

Po přečtení článku jsi sice chodící encyklopedie, ale co s tím? Teď tě čeká ten nejdůležitější krok – začít tipy převádět do praxe! Dej si čas, začleňuj je postupně a se nestresuj, když se ti něco nepovede! Hlavně poslouchej své tělo a pokud máš jakékoliv dotazy nebo nejasnosti, neboj se ozvat, buď do komentáře, nebo na mail (info@mojesila.cz), rádi poradíme! Strava je nesmírně rozsáhlé téma, tudíž nejde vše popsat v jednom článku, ale postupně se ji pokusíme aspoň trochu přiblížit ze všech stran a budeme moc rádi, když u toho budeš s námi!

Doufáme že si ti náš nový koncept „selfýčkání“ bude líbit. Na instragramu a facebooku vždy zveřejníme plakátek s jednotlivými tipy a zde na blogu je trochu rozebereme. Budeme moc rádi za jakoukoliv zpětnou vazbu ať už do komentářů, nebo třeba na mail (info@mojesila.cz)!

„Tvá cesta začíná dnes, makej na sobě!“

Budu se těšit příště 🙂

Květa

P.S. Bolí tě záda? V příštím selfhýčkání se dozvíš, jak s tím zatočit!

Komentáře