Mužský a ženský princip – jak ovlivňují nás a naše vztahy?

Složek, které ovlivňují vztahy je nespočet, ale mužský a ženský princip, alespoň dle mého názoru, hrají jednu z hlavních rolí. Jak tedy na ně a proč se jimi zabývat?

Co se dozvíš v dnešním článku:

Co to ty principy vlastně jsou?

Jsou to „protipóly“,soubory vlastností uvnitř každého z nás, které se navzájem vyvažují a doplňují. A nejde zde jen o vztah.

Každý v sobě máme oba dva, ale v trochu jiném rozložení. Nějak se narodíme, něco se naučíme během dětství a samozřejmě se tvarujeme i v dalších fázích života – ať už v práci nebo v rodině. Musíme zdůraznit, že mužský princip ≠ muž a ženský princip ≠ žena. Například žena může mít přirozeně dominantnější mužský princip a je to naprosto v pořádku.

Mužský princip =  jasnost, hranice, samota, struktura, spíše dává,

Ženský princip = plnost, přítomnost, růst, vztah, vyplňování, spíše přijímá

Není vůbec nutné si pamatovat veškeré definice a vlastnosti. Chceme spíše odvodit 2 věci:

  1. Jaký je můj převládající princip – podle vlastností výše se v jednom určitě uvidíš trochu více,
  2. jaký je převládající princip partnera – můžeš zkusit odhadnout, ale je možné, že partner je z nějakého důvodu v jemu nepřirozeném principu – nech ho proto, aby se zkusil zařadit sám.

Cílem je tedy spíše chápat, že pokud má například náš partner více mužský princip, je pro něj normální být více sám, nemá potřebu si povídat a tak dále, a pokud my naopak máme potřebu si povídat a sdílet, musíme to partnerovi říct, jelikož jeho samotného to nenapadne 🙂

Zvýrazněné slovo „říct“ není náhodou. Pokud totiž naše pocity nekomunikujeme, snadno pak vzniká ve vztahu nerovnováha….

Nerovnováha ve vztahu

Jak už jsme psali výše, snaha principů (nejen) ve vztahu je být v rovnováze. Pokud tedy nejsou v rovnováze, často dochází k tomu, že je minimálně jeden partner ve vztahu „pokroucený“ – snaží se vztah vyvážit a vstupuje do jemu nepřirozeného principu.

Možností, jak se dostat do nerovnováhy, je více, nejčastěji jsou to ale tyto:

  • u obou partnerů převládá stejný princip (např. mužský),
  • každý partner má dominantní jiný princip (ve vztahu je tedy mužský a ženský), ale jeden partner svůj princip nedává najevo -> druhý partner se snaží vztah vyvážit.

Jak s tím pracovat?

Nejdříve musíme přijít na to, jaký u nás samotných přirozeně převládá princip, nehledě na vztah (viz výše). Poté to zkonzultujeme s partnerem. Vesměs jsou 2 možnosti:

  1. oba dva ve vztahu máme přirozeně převládající stejný princip -> musíme se naučit, jak ten druhý „doplňovat“ – doplňování mužského principu – ; doplňování ženského principu – být s lidmi, kteří mají převládající ženský princip, chodit společně tancovat atd.
  2. každý má převládající jiný princip, ale jeden z partnerů ho nedává dostatečně najevo – například Vojta má mužský princip, Julie ženský, ale Vojta se po náročné práci doma staví spíše do ženského principu -> Julie se bude snažit Vojtu „donutit“ aby projevil mužský princip (př. nastavil hranice) a pokud to nezafunguje, po čase se sama začne stavět do mužského principu, aby nastala rovnováha

Jak konzultovat s partnerem?

To je pořád mluv s partnerem sem, komunikuj tam, ale jak vlastně na to, když na to s partenerem nejsme zvyklí?

Jako „rozehřívací hra“ je skvělá technika srdečného rozhovoru.

Jsou to 4 otázky, na které si odpoví nejdříve každý sám a poté je sdílíte s partnerem.

Otázky zní:

  1. Co mě ve vztahu štve?
  2. Co mě ve vztahu bolí?
  3. Co mi ve vztahu chybí?
  4. Co na vztahu oceňuji?

Když sdílíte s partnerem, je důležité abyste si navzájem neskákali do řeči a opravdu se vyslechli. Není to kritika, ale jde o to, se na věc podívat očima partnera.

A poté už jen ideálně společně zkoušet a upravovat tak, aby vám to oběma co nejvíce vyhovovalo.

Vždy budou nějaké rozepře, hádky… Aby mohla být rovnováha, musí být také nerovnováha 🙂

Více informací v podcastu 🙂

Já se budu se těšit příště a nezapomeň:

„Tvá cesta začíná dnes, makej na sobě!“

Květa

Komentáře